חברי MyTzadikהרשמה חינם!
לצורך אימות אנושי יש לסמן
האם יכול להיות שמקרר צריך הכשר?
לאחרונה אנשים שומרי מצוות מתרגלים לאמירה חדשה - גם מוצרי חשמל ואלקטרוניקה צריכים הכשר. כלומר - לא רק דברי מאכל ובישול. לא רק אולמות שמחות, מסעדות וקייטרינגים... אלא גם מוצרים חשמליים "פשוטים", כמו מקרר או מקפיא, המשמים אותנו ביום יום - גם הם צריכים הכשר. כן, מקרר בשבת צריך הכשר.

השאלה היא למה?
כדי להבין את הנושא, פנינו לאנשים שעוסקים בכך יום יום... אנשי ארגון "משמרת השבת". משמרת השבת הוא ארגון העוסק בהתאמה שבין החיים המודרניים, והמכשירים המודרניים לבין שמירת שבת. והוא גם ארגון שנותן הכשרים למוצרי חשמל שונים המשמשים אותנו.
לפי דברי רבני הארגון, הוא עוסק בשני תחומים עיקריים - הראשון הוא בירור הלכתי ומדעי מקיף של התחום. בירור מעשי איך המכשירים הללו עובדים, מה בדיוק עושה כל רכיב והמנגנון... ולאחר מכן בירור האם זה תואם את הלכות שבת, והעברת הידע הזה לציבור הרבנים ולציבור הרחב. תחום זה, לדברי ראשי הארגון, מצריך ידע רחב, אנשי מקצוע בתחום האלקטרוניקה ומעט "חוש בלשי", שמצטרף לסייעתא דשמיא, כדי לברר האם יש בכל מכשיר מסוים אופן פעולה שפוגע ומחלל שבת.
התחום השני הוא בדיקה מעשית, על פי הכללים שהזכרנו, של כלים ומכשירים חשמליים שונים, ולאחר כן, אם הם עומדים בתנאים, נתינת הכשר מעשי שמוכיח שהמכשיר אינו מחלל שבת. לעיתים קרובות מאוד יש צורך לספק למכשירים הללו הרחבות שונות, כמו כרטיסים אלקטרוניים, שתפקידם למנוע חילול שבת בשימוש רגיל במכשיר.
אז שאלנו את רבני המכון מדוע למעשה יש צורך בהכשר מיוחד לשבת... והם ענו שיש שינוי גדול מהמכשירים הישנים והותיקים לבין המכשירים המודרניים. במכשירים החדשניים יותר יש מערכות שלמות של אלקטרוניקה שעובדות בכל פעולה הכי פשוטה. זה כבר לא מפסקים קטנים של פועל/לא פועל שמפעילים מעגל חשמלי מפושט, אלא כרטיסים, חיישנים ורגשים המוטמנים במכשיר ועושים פעולות שונות בכל שימוש רגיל לחלוטין במכשיר. לדוגמא? בכל פתיחת דלת של מקרר בשבת, תיתכן פעולה של רישום (לספירת מספר הפתיחות), פעולה של הפסקת מאווררים ומנועים שונים (כדי למנוע "בריחת קור" לדוגמא), פעולה של הפסקת המנורה, פעולה של ספירת השניות שבהם המקרר פתוח... ועוד ועוד... אבל אתם כבר הבנתם את העיקרון.
המכשירים החדשים גם ממוזערים בגודלם, כך שאם אתה לא יודע מה לחפש, הרי שלא תמצא את כל החיישנים והרגשים הללו.
ויותר מזה - מכיוון שכל כלי אלקטרוני מיוצר במספר שכבות ועל גבי מספר רב של רכיבים, הרי שאפילו היצרן הסופי איננו מכיר את כל התהליכים המתבצעים במכשיר שהוא עצמו בנה... כי כל שכבה בנויה על שכבה קודמת... ויש אין סוף רכיבים שהיצרן עצמו רוכש. אז אם היצרן בעצמו איננו יודע "איך זה בדיוק בנוי", ברור שהמוכר בחנות (גם אם הוא מבטיח- "זה בסדר, זה לא מחלל שבת") לא ידע איך זה בדיוק עובד.

אז מה עושים? צריכים הכשר. צריך גוף שמתמחה בעניין, שמעסיק רבנים בשביל הצד ההלכתי, שמעסיק טכנאים בשביל הצד הטכנולוגי ושיש לו גם הרבה ידע וחוש שישי... כדי לבדוק האם אנחנו לא מחללים שבת בכל פתיחה של דלת המקרר שלנו... ומכיוון שלא כל אחד מאיתנו ייקח את המקרר שלו לבדיקה לארגון - אז צריך הכשר.
ההכשר הרשמי מלמד שמישהו שמומחה בעניין בדק, חקר, שיפר מה שצריך לשפר... ואולי אפילו הוסיף כרטיס מיוחד שיעשה את העבודה בשבילנו וימנע את חילול השבת.
ומה אם כבר קניתם מקרר? ארגון משמרת השבת ישמח לשלוח לכם טכנאי מומחה שיעשה את ההתאמות הדרושות לשמירת שבת לפי דגם המקרר שלכם.