גיוס תרומות היא עבודה מקצועית מכל בחינה שהיא. היא מחייבת ידע, היכרות עם תורמים פוטנציאליים, גיבוש אסטרטגיה ומתווה של פנייה לתרומה, סדר וארגון. תרומות מהוות את חלק הארי של פעילות עמותות רבות. בלעדיהן לא ניתן לתאר את פעילותן, ובמקרים רבים בלעדיהן לא תיתכן כלל פעילות העמותה.
גיוס הון הוא אפוא מטרה אסטרטגית של עמותות. לשם כך הן מייעדות וממנות אדם שזה יהיה תפקידו המוגדר ועיסוקו העיקרי - גיוס תרומות.
ממי מגייסים תרומות עבור עמותות?
חשוב לחשוב הן בתוך הקופסה והן מחוץ לה באיתור מקורות פוטנציאליים לתרומות: קרנות פילנתרופיות, חברות עסקיות, גופים ציבוריים וממשלתיים, נדבנים, בעלי הון, טייקונים. אחד האמצעים היותר אפקטיביים בעת פנייה אל תורמים פוטנציאליים הוא המאמץ והניסיון להפוך אותם מעורבים ואף שותפים בפעילות העמותה, ככל שירצו ויבחרו.
תורמים רבים רואים בתרומה שלהם חלק בלתי נפרד מהחזון העסקי שלהם או ביטוי למחויבות מוסרית לתרום לחברה בכלל ולנזקקים בה בפרט.
על מנת לייעל את תהליך גיוס תרומות ולהגביר את הסיכוי לקבלתן חשוב לפעול באופן שיטתי ומושכל:
1. ליצור רשימה של תורמים פוטנציאליים ולהפריד את בעלי הממון מהגופים הציבוריים.
2. לחשוב לתת לכל גורם שאליו פונים תחושה כי פעילותו חשובה, מוערכת ומבורכת, וכי לכבוד יהיה לעמותה להיתרם על ידו.
3. חשוב ללמוד על אודות התורם שאליו פונים ולמצוא, ככל שניתן, נקודות השקה בין החזון שלו וחזון העמותה.
4. חשוב ליצור מצג אמתי של שקיפות מלאה, אופן הקצאת המשאבים של העמותה לפי סוגי הפעילות שבה תוך תמחור מדויק של כל אחת מהן. חשוב לתת לתורם תחושה ואף הבטחה כי כספי התרומות שלו ייועדו, רובן ככולן, לפרוייקטים ולא לתחזוק מנגנון העמותה.
5. יש סיכוי רב יותר לקבלת תרומה ככל שהעמותה משקיעה מאמץ ביצירת מקורות הכנסה עצמאיים מפעילותה, כגון: כנסים, ירידים, שבהם מגייסים תרומות מעוברים ושבים, מוכרים מוצרים שונים - מעשה ידיהם של חברי העמותה או האנשים שהיא מסייעת להם.
6. פרסום מתן התרומה ואף הקדשת פינה מסוימת במתחם העמותה או אזור פעילותה לתורמים מסכום מסוים, פרסום תודה באמצעי התקשורת השונים.
7. חשוב לכבד במלואה ובקפידה את בקשת התורם, במיוחד כאשר הוא מתנה את התרומה בקיומה של ההבטחה.
8. לנוסח הפנייה עשויה להיות השפעה מכרעת אל הנכונות לתרום. זכרו - התורמים אינם חייבים דבר, ולכן ראוי שתרומתם תהיה מוערכת ומבורכת.
9. אל תעוררו את רחמיהם של תורמים פוטנציאליים - עודד את חמלתם.
10. גיוס תרומות הוא, כאמור, לא רק תפקיד. הוא מקצוע המחייב ניסיון, מיומנות, רגישות ואי קבלת התרומה כמובנת מאליה.
חשוב וכדאי להידרש אל תורם כאל לקוח שיש לשמר אותו
שמירה על קשר באמצעות מתן מידע ועדכון שוטפים על פעילות העמותה היא דרך מצוינת להמשיך לערב אותו בפעילות העמותה ובתוך כך להגביר את הסיכוי כי הוא לא יסתפק בתרומה חד פעמית. בהצלחה!